Vad händer med kryddor efter bäst-före-datum?
Hej
Hur länge efter bäst före datum på tex. grillkrydda kan den användas, vad blir det för fel efter datumen?
Hur länge efter bäst före datum på tex. grillkrydda kan den användas, vad blir det för fel efter datumen?
Följ inlägget
3
följare
Hej,
Det som händer med kryddor efter bäst-före-datumet är att de tappar sin färg och smak. Smaken ändrar dessutom ofta karaktär, vilket innebär att kryddorna inte längre smakar som vanligt.
Kryddorna blir inte farliga att äta efter att bäst-före-datumet har passerats men jag rekommenderar att du smakar på kryddorna innan du har dem i maten, så att du tycker att de smakar som du förväntar dig.
Hoppas det besvarar dina funderingar.
Titta gärna in på santamaria.se, för härliga grillrecept!
Jag vill ställa lite följdfrågor, hur är det med utgångsdatum för kryddor? Känns som att det borde vara rätt länge så länge man förvarar kryddorna rätt och skyddar de från fukt, men ändå skilja sig baserat på vilken krydda vi pratar om?
Hur blir skillnaden mellan förpackningarna i glas/plast (och ev. papper, men de är väl inte lika lufttäta?)
Glas är det överlägset bästa materialet att packa och förvara kryddor i – förutsatt att de, som du säger, förvaras mörkt och svalt.
Önskar dig en fortsatt trevlig dag!
Hälsningar,
Josefin
Gällande t.ex. chili och ingefära går det fortfarande att konsumera fast de har passerat bäst före datum. Det som händer är att kryddorna tappar smak över tid och att de kan eventuellt klumpa sig lite. Om kryddorna är gamla kan man ta lite extra.
God fortsättning och lycka till!