Den nya påsen med Vörtmix och receptet
Hej! Brukar köpa vörtmix till jul och bakar vörtbröd. De nya påsarna innehåller bara 75g mot 90g förut, Varför?
Receptet på påsen är väldigt lika den största skillnaden är jästmängden, bara 25g nu. Är det verkligen rätt? Lite mindre vätska och då även mjöl, men väldigt liten skillnad. Räcker det med 25g jäst då. Har bakat efter det gamla receptet många år och är jättenöjd.
Mvh Kristina
Receptet på påsen är väldigt lika den största skillnaden är jästmängden, bara 25g nu. Är det verkligen rätt? Lite mindre vätska och då även mjöl, men väldigt liten skillnad. Räcker det med 25g jäst då. Har bakat efter det gamla receptet många år och är jättenöjd.
Mvh Kristina
Följ inlägget
9
följare
Du är uppmärksam och det är bra, det stämmer med 25 g jäst.
Receptet är nu anpassat för ett stort bröd. Våra utvecklare påminner om behovet av att jäsa brödet till dubbla storleken vilket kan ta något längre tid, men då får det också mer tid till att utveckla de goda smakerna.
Lycka till!
Det är en bra idé att lägga upp receptet för vörtbrödet på vår hemsida. Men så länge kommer receptet här:
Vörtbröd (1 stor limpa)
3 dl öl eller vatten
25 g jäst
2/3 dl mörk sirap
1 påse Santa Maria Vörtmix
4,5 dl (270 g) vetemjöl
4,5 dl (225 g) rågsikt
25 g smör, mjukt
ev 1/2 dl russin
- Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
- Finfördela jästen i en degbunke.
- Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
- Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
- Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats.
- Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
- Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.
Ha en fin jul!(P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
Jag slängde sista påsen " den gamla" med vörtkryddor utan att notera receptet. Önskar få det tillsänt mig om möjligt ,av någon anledning blev det gamla receptet bättre än det nya.Bakade efter det nya med dubbel sats för att få två bröd vilket inte blev som gamla receptet (bakar i äldre vedspis).
Mvh Ingvar.
Hej Johanna
Eftersom innehållet är förändrat är även näringsvärderna justerade och är beräknade på vörtmixen i påsen, d.v.s. inte på det färdigbakade brödet.
Ett färdigt vörtbröd, på cirka 500 g ligger på 1450kcal
Hoppas du fick svar på din fråga!
Ingvar!
Så här såg den tidigare påsen med dess recept ut:
Lycka till!
Det funkar, men brödet blir sötare.
Vänligen,
Det äldre receptet stog att pensla med vatten. På den nya förpackningen står inget om det.
Vi har ändrat receptet på de nya förpackningarna så därför kan det se lite annorlunda ut. Om du gillade det gamla receptet går det självklart bra att använda det istället. Såg att min kollega skickat en bild på det längre upp i chatten. Lycka till med bakningen!
Vänligen,
Den nya påsens innehåll är anpassat efter det nya receptet. Om du föredrar det gamla receptet hade jag rekommenderat dig att baka det med rätt mängd vörtmix, men om du ändå vill pröva så får du gärna återkomma med resultat.
God jul,
Så hör vi av oss till dig när vi vet mer.
Ha en fin fredag!
Receptmässigt, på mixen, har man bara tagit bort citronsyran. Innehållet har minskats från 90g till 75 g. Receptet är också ändrat på påsen. Jag har lagt märke till att flera säger att man behöver mer mjöl än vad receptet anger.
Med all respekt till dina åsikter, och dina beslut framöver.
Spännande recept, låter det som. 😊
Det finns tydligen något "vörtextrakt" i flytande form som bagerier använder, men säkert svårt att hitta ute i vanlig handel.
Vår Vörtmix innehåller:
Maltextrakt (KORN), RÅG, salt, nejlika, pomeransskal, anis, fänkål, kardemumma, klumpförebyggande medel (kiseldioxid).
Beroende på hur receptet ser ut förövrigt kanske det går att byta ut med till vår vörtmix.
Lycka till!