Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Den nya påsen med Vörtmix och receptet

Hej! Brukar köpa vörtmix till jul och bakar vörtbröd. De nya påsarna innehåller bara 75g mot 90g förut, Varför?
Receptet på påsen är väldigt lika den största skillnaden är jästmängden, bara 25g nu. Är det verkligen rätt? Lite mindre vätska och då även mjöl, men väldigt liten skillnad. Räcker det med 25g jäst då. Har bakat efter det gamla receptet många år och är jättenöjd.

Mvh Kristina
Kristina Johansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Kristina
    Du är uppmärksam och det är bra, det stämmer med 25 g jäst.
    Receptet är nu anpassat för ett stort bröd. Våra utvecklare påminner om behovet av att jäsa brödet till dubbla storleken vilket kan ta något längre tid, men då får det också mer tid till att utveckla de goda smakerna.

    Lycka till!
    Pia Konsumentkontakt
  • Hej. Letade efter Receptet  på vörtbrödet men hittade det inte. Receptet på påsen nästan oläsligt och jag vill gärna ha det digitalt för att kunna lägga till egna kommentarer
    Sixten Sjöberg
  • Hej Sixten!
    Det är en bra idé att lägga upp receptet för vörtbrödet på vår hemsida. Men så länge kommer receptet här:

    Vörtbröd (1 stor limpa)
    3 dl öl eller vatten
    25 g jäst
    2/3 dl mörk sirap
    1 påse Santa Maria Vörtmix
    4,5 dl (270 g) vetemjöl
    4,5 dl (225 g) rågsikt
    25 g smör, mjukt
    ev 1/2 dl russin

    1. Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
    2. Finfördela jästen i en degbunke. 
    3. Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
      (P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
    4. Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
    5. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats. 
    6. Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
    7. Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.
    Ha en fin jul!
    Anna Konsumentkontakt
  • Den nya vörtmixen har innehåller även 586 kcal/100 gram står det? Medan den förra innehåll typ 300 eller dylikt. Menar ni då att det är kryddorna/mjölet i förpackningen eller brödet ni skriver receptet på???
    Johanna
  • Hej!
    Jag slängde sista påsen " den gamla" med vörtkryddor utan att notera receptet. Önskar få det tillsänt mig om möjligt ,av någon anledning blev det gamla receptet bättre än det nya.Bakade efter det nya med dubbel sats för att få två bröd vilket inte blev som gamla receptet (bakar i äldre vedspis).
    Mvh Ingvar.
    Ingvar
  • Hej Johanna
    Eftersom innehållet är förändrat är även näringsvärderna justerade och är beräknade på vörtmixen i påsen, d.v.s. inte på det färdigbakade brödet.



    Ett färdigt vörtbröd, på cirka 500 g ligger på 1450kcal

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Pia Konsumentkontakt
  • Ingvar!
    Så här såg den tidigare påsen med dess recept ut:


    Lycka till!

    Pia Konsumentkontakt
  • Hej, går det bra att man byter ut ölen emot julmust? Mvh Stefan
    Stefan Olsson
  • Hej Stefan,

    Det funkar, men brödet blir sötare. 

    Vänligen,
    Karin Konsumentkontakt
  • Hej
    Det äldre receptet stog att pensla med vatten. På den nya förpackningen står inget om det.
    Helene Lindblom
  • Hej Helene,

    Vi har ändrat receptet på de nya förpackningarna så därför kan det se lite annorlunda ut. Om du gillade det gamla receptet går det självklart bra att använda det istället. Såg att min kollega skickat en bild på det längre upp i chatten. Lycka till med bakningen!  

    Vänligen,
    Karin Konsumentkontakt
  • Om man bakar efter det gamla receptet, fungerar det med den nya påsen vörtmix (75g)?
    anki
  • Hej Anki,

    Den nya påsens innehåll är anpassat efter det nya receptet. Om du föredrar det gamla receptet hade jag rekommenderat dig att baka det med rätt mängd vörtmix, men om du ändå vill pröva så får du gärna återkomma med resultat.

    God jul,
    Karin Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.