Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Den nya påsen med Vörtmix och receptet

Hej! Brukar köpa vörtmix till jul och bakar vörtbröd. De nya påsarna innehåller bara 75g mot 90g förut, Varför?
Receptet på påsen är väldigt lika den största skillnaden är jästmängden, bara 25g nu. Är det verkligen rätt? Lite mindre vätska och då även mjöl, men väldigt liten skillnad. Räcker det med 25g jäst då. Har bakat efter det gamla receptet många år och är jättenöjd.

Mvh Kristina
Kristina Johansson

Kommentarer

  • Hej Kristina
    Du är uppmärksam och det är bra, det stämmer med 25 g jäst.
    Receptet är nu anpassat för ett stort bröd. Våra utvecklare påminner om behovet av att jäsa brödet till dubbla storleken vilket kan ta något längre tid, men då får det också mer tid till att utveckla de goda smakerna.

    Lycka till!
    Pia Konsumentkontakt
  • Hej. Letade efter Receptet  på vörtbrödet men hittade det inte. Receptet på påsen nästan oläsligt och jag vill gärna ha det digitalt för att kunna lägga till egna kommentarer
    Sixten Sjöberg
  • Hej Sixten!
    Det är en bra idé att lägga upp receptet för vörtbrödet på vår hemsida. Men så länge kommer receptet här:

    Vörtbröd (1 stor limpa)
    3 dl öl eller vatten
    25 g jäst
    2/3 dl mörk sirap
    1 påse Santa Maria Vörtmix
    4,5 dl (270 g) vetemjöl
    4,5 dl (225 g) rågsikt
    25 g smör, mjukt
    ev 1/2 dl russin

    1. Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
    2. Finfördela jästen i en degbunke. 
    3. Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
      (P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
    4. Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
    5. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats. 
    6. Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
    7. Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.
    Ha en fin jul!
    Anna
  • Den nya vörtmixen har innehåller även 586 kcal/100 gram står det? Medan den förra innehåll typ 300 eller dylikt. Menar ni då att det är kryddorna/mjölet i förpackningen eller brödet ni skriver receptet på???
    Johanna
  • Hej!
    Jag slängde sista påsen " den gamla" med vörtkryddor utan att notera receptet. Önskar få det tillsänt mig om möjligt ,av någon anledning blev det gamla receptet bättre än det nya.Bakade efter det nya med dubbel sats för att få två bröd vilket inte blev som gamla receptet (bakar i äldre vedspis).
    Mvh Ingvar.
    Ingvar
  • Hej Johanna
    Eftersom innehållet är förändrat är även näringsvärderna justerade och är beräknade på vörtmixen i påsen, d.v.s. inte på det färdigbakade brödet.



    Ett färdigt vörtbröd, på cirka 500 g ligger på 1450kcal

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Pia Konsumentkontakt
  • Ingvar!
    Så här såg den tidigare påsen med dess recept ut:


    Lycka till!

    Pia Konsumentkontakt
  • Hej, går det bra att man byter ut ölen emot julmust? Mvh Stefan
    Stefan Olsson
  • Hej Stefan,

    Det funkar, men brödet blir sötare. 

    Vänligen,
    Karin
  • Hej
    Det äldre receptet stog att pensla med vatten. På den nya förpackningen står inget om det.
    Helene Lindblom
  • Hej Helene,

    Vi har ändrat receptet på de nya förpackningarna så därför kan det se lite annorlunda ut. Om du gillade det gamla receptet går det självklart bra att använda det istället. Såg att min kollega skickat en bild på det längre upp i chatten. Lycka till med bakningen!  

    Vänligen,
    Karin
  • Om man bakar efter det gamla receptet, fungerar det med den nya påsen vörtmix (75g)?
    anki
  • Hej Anki,

    Den nya påsens innehåll är anpassat efter det nya receptet. Om du föredrar det gamla receptet hade jag rekommenderat dig att baka det med rätt mängd vörtmix, men om du ändå vill pröva så får du gärna återkomma med resultat.

    God jul,
    Karin
  • Min Vörtmix är stenhård, hur kan jag få den mjuk igen?
    Birgitta Fly
  • Birgitta, så ska den inte vara. Låt vår kvalitetsavdelning få veta mera genom att fylla i ​formuläret i denna länk​​​

    Så hör vi av oss till dig när vi vet mer.
    Ha en fin fredag!
    Pia Konsumentkontakt
  • Jag är besviken på den nya vörtkryddan kommer inte köpa mer utan göra den själv.Vad är det som ni har ändrat i blandningen undrar man tack adjö
    eva pagmar
  • Eva, vad tråkigt att du är nöjd med vår något förändrade mix.

    Receptmässigt, på mixen, har man bara tagit bort citronsyran. Innehållet har minskats från 90g till 75 g. Receptet är också ändrat på påsen. Jag har lagt märke till att flera säger att man behöver mer mjöl än vad receptet anger.

    Med all respekt till dina åsikter, och dina beslut framöver.
    Pia Konsumentkontakt
  • Om det i mitt recept står att jag ska ha vörtextrakt, går det då bra att byta ut det mot vörtmix?
    Lena Olsson
  • Hej Lena
    Spännande recept, låter det som. 😊
    Det finns tydligen något "vörtextrakt" i flytande form som bagerier använder, men säkert svårt att hitta ute i vanlig handel.

    Vår Vörtmix innehåller:
    Maltextrakt (KORN), RÅG, salt, nejlika, pomeransskal, anis, fänkål, kardemumma, klumpförebyggande medel (kiseldioxid).

    Beroende på hur receptet ser ut förövrigt kanske det går att byta ut med till vår vörtmix.
    Lycka till!
    Pia Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.