Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är "för mycket" natriumbensoat farligt att dricka?

Hej! Har ångkokat surkörsbärsaft. Men till skillnad mot tidigare års ångkok av bär från samma körsbärsträd, har årets kok gett en saft som smakar "stickigt", inte surt. Jag har doserat ett kryddmått natriumbensoat  per en liter bär.

Kan jag ha feldoserad natriumbensoaten, och lagt i för mycket vilket skulle ge saften en "stickig" smak?  

Är för mycket natriumbensoat farligt att dricka?

Nils Lundgren

Kommentarer

  • Hej Nils
    Det är svårt att säga i efterhand vad det är eller om den "stickiga smaken" eventuellt kan bero på överdosering av natriumbensoat. Det är ingen fara med att dubbla dosen men visst är det så, om man råkar överdosera att det påverkar smaken.

    Natriumbensoat är konserverande och hindrar att jäst och mögel utvecklas, en del bär, som Lingon, innhåller i sig självt (naturligt) så mycket av natriumbensoat att man kan t.o.m. ha rårörda (inte värmebehandlad) lingon och klarar sig utan tillsats av natriumbensoat.
    "I industritillverkade livsmedel får man använda 150 mg per liter i läsk och i annat, t. ex. sylt och ättiksinläggningar, 0,3-2 gram (300-2.000 mg) per kilo, vilket är ungefär den naturliga halten  i lingon.  Vid hemkonservering doseras det  som bensoesyra (0,5-1 gram per kilo färdig produkt) men den konserverande verkan är svagare och natriumbensoat kan lätt ge bismak". Källa: Shenet -Natriumbensoat
    Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.