Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är Santa Marias Askorbinsyra ren C-vitamin?

Hej Santa Maria,
Produkter från er, är alltid sedan urminnes tider med på min inköpslista. Men....nu undrar jag varför texten på er förpackning med Askorbinsyra har ändrats? Tidigare fanns upplysningen "Askorbinsyra är en ren C-vitamin" med i produktbeskrivningen.
 
Då C-vitamin har stor betydelse för bla. vårt immunförsvar, är borttagandet av upplysningen lite olyckligt, och det kan lätt missas att Askorbinsyra är vitamin C. Många hälsosidor och hälsogrupper på Facebook med utbildade personer, rekomenderar just er Askorbinsyra som tillskott så vore det bra om det stod på påsen att "Askorbinsyra är ren C-vitamin".
 
Själv tar jag dagligen 1-2 kryddmått Askorbinsyra i ett glas saft eller juice, istället för C-vitamin i brustablett eftersom det innehåller en del andra tillsatser som inte kroppen behöver.
Margaretha

Kommentarer

 • Hej Margaretha

  Vad trevligt att höra att du uppskattar våra produkter!
  Innehållet i vår påse med Askorbinsyra är detsamma som tidigare, d.v.s. ren askorbinsyra (även kallad C-vitamin). Askorbinsyra har flera fördelar som vi upplyser om på vår hemsida. Här kan du läsa om vår Askorbinsyra.

  Santa Maria är ett livsmedelsföretag och vi säljer askorbinsyra som ett livsmedel och inte som ett vitamintillskott. Därför har vi valt att ta bort uppgiften om att askorbinsyra är c-vitamin, i samband när vi designade om våra förpackningar. Påsen har dock samma innehåll som tidigare och det är givetvis upp till var och en hur man använder våra produkter. Hoppas det känns bra!
  Pia Konsumentkontakt
 • Varför har den nya förpackningen ett genomskinligt fält, när c-vitamin förlorar sin effekt i ljus?
  Marlen
 • Tanken med det genomskinliga fältet är att visa innehållet i påsen, då vi vet att många av våra konsumenter vill kunna se vad de köper.

  Vi är medvetna om att askorbinsyra kan oxidera och förlora viss effekt om den utsätts för ljus. Den effekten är dock väldigt liten med fönstret som den nya påsen har, eftersom bara en mindre del av innehållet exponeras för ljus.
  Ellinor
 • Hur tillverkas er askorbinsyra? Ingår någon form av genmodifierat material, eller är det en rent kemisk process? Vilka är råvarorna, så att säga?

  Det finns farmakologiskt ren askorbinsyra som är mycket dyrare än er. Är sådan askorbinsyra verkligen av så mycket bättre kvalitatet att sådan prisskillnad är berättigad? Er askorbinsyra är ju av livsmedelskvalitet, så det borde ju vara lika säkert att använda.
  Jonas
 • Hej Jonas,

  Tack för din fråga!

  Vår askorbinsyra göra av majs och innehåller inte något genmodifierat material. Den är endast avsedd för att användas som livsmedel.


  Anna
 • Hej!
  Jag skall göra fläderblomssaft och i receptet står det att man skall tillsätta 100 g citronsyra. Jag har varit i flera butiker, men citronsyran verkar vara slut överallt. Och det var faktiskt likadant förra året när jag skulle göra saft… Nu undrar jag om jag kan använda askorbinsyra istället, och isåfall hur mycket jag skall ta för att det skall motsvara 100 g citronsyra?
  Gunilla
 • Hej Gunilla!

  Askorbinsyra är mindre syrlig och mer bitter än citronsyra. Så risken är att saften blir något bitter om man använder askorbinsyra. Våra smakexperter rekommenderar att man, om man byter, tar mindre mängd askrobinsyra än mängden citronsyra i receptet och smakar sig fram, så inte saften blir för bitter. Testa gärna med en mindre sats saft först!

  Ha en fin dag och lycka till!
  Anna
 • Hej!
  Ni skriver att er askorbinsyra framställs av majs och inte innehåller något genmodifierat material. Är inte majs genmodifierat? GMO?
  Fredrik
 • Fredrik, det finns både GMO och icke GMO odlad majs. Santa Maria har en GMO-policy mot GMO. Så varken vårt majsmjöl (till våra Taco produkter) eller något framställt från majs är GMO.

  Hoppas det känns bra!
  Pia Konsumentkontakt
 • Tack för ditt svar Pia! =)
  Fredrik
 • Hur ska vi verkligen veta om den majs ni använder INTE är genmodifierad? Vart ´står det i text? Jag vill veta ren fakta, tack.
  Lotta
 • Bra där Lotta!
  EU-lagstiftningen ställer hårda krav på märkning av produkter som innehåller genetiskt modifierade organismer, GMO. Som livsmedelstillverkare är man alltid kontrollerad av en tredje part. Livsmedelsverket gör revisioner och även av BRC eftersom vi är ett BRC certifierat företag.
  Läs gärna mer om märkning: När ska ett Livsmedel GMO-märkas?

  Det råder även stränga regler om vad man får deklarera och inte. Man får t.ex. inte skriva "innehåller inte"... med argumenteringen att detta inte ska vara ett säljande argument.
  Från vår leverantör, som vi i vår tur kontrollerar, har vi fått garantin att inget med GMO ursprung används. Se nedan, utklipp från vår produktspecifikation.  Vi hoppas att ovan information förtydligar att vår Askorbinsyra inte innehåller något av GMO.
  Vänligen

  Pia Konsumentkontakt
 • Kan man få reda på hur tillverkningen går till gällande askorbinsyran?
  Sigurd
 • Sigrud, vi tillverkar inte Askorbinsyra själva utan köper den färdig.

  Askorbinsyra finns i alla grönsaker, frukter, bär och rotfrukter. Ur majs kan utvinna bl.a. druvsocker, majsstärkelse och askorbinsyra.
  Jag hittar en bra länk som förklarar processen H Ä R

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Askorbinsyra är ren C-vitamin
  Ett kryddmått = 1g. C-vitamin
  Margaretha Jönsson
 • Vore intressant att veta mera om utvinningen, används kemikalier?
  Sigurd
 • Hej Sigurd
  Jag ska höra med mina kolleger om vi kan få fram mer information från vår leverantör. ber om att få återkomma!

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Ja,askorbinsyra är en ren C-vitamin
  Ett kryddmått askorbinsyra = 1g. C-vitamin
  Margaretha Jönsson
 • Hej!

  När askorbinsyran framställs , fermenteras då majsen?
  Marianne
 • Marianne, då vi inte tillverkar askorbinsyran själva behöver vi ta frågan med vår leverantör. Vi ber om att få återkomma.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!
  Jag är inte helt nöjd med svaret på frågan hur Santa Marias askorbinsyra tillverkas.
  Vid framställningen av C-vitamin kan i vissa steg i processen användas bakterier och vissa mögelsvampar. Enligt "Svenskt kosttillskott" framställs askorbinsyra på samma sätt: "Vitamin C i tillskott är oftast i form av askorbinsyra. Tillverkningen av askorbinsyra är ofta även den beroende av bakterier."
  Min fråga är:
  Förekommer i processen att tillverka askorbinsyra BAKTERIER och olika MÖGELSVAMPAR? (Jag förutsätter att de normalt inte är farliga/problematiska för flertalet människor. Men nu gäller det principiellt för den låga procent av befolkningen som är extra känslig)

  Hälsningar Bengt 

  Bengt Jönsson
 • Bra fråga Bengt!
  Jag ska ta detta med vår kvalitetsavdelning och ber om att få återkomma.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Askorbinsyra är inte ren c vitamin.
  Det fattas en kopparatom.
  Ska ni ha ren c vitamin så ska ni leta efter Whole C.
  Camu camu pulver ingår oftast.
  Bengan
 • Hej Bengan
  Vår askorbinsyra består av 100% askorbinsyra, även kallad vitamin C. Vår askorbinsyra innehåller inga tillsatser såsom koppar. Om du vill veta mer om vitamin C/askorbinsyra rekommenderar vi denna länk: Om askorbinsyra

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!
  Jag har fått två intressanta kommentarer/svar men inte ett rakt svar på huvudpunkten i min fråga:
  "Förekommer i processen att tillverka askorbinsyra BAKTERIER och olika MÖGELSVAMPAR? (Jag förutsätter att de normalt inte är farliga/problematiska för flertalet människor. Men nu gäller det principiellt för den låga procent av befolkningen som är extra känslig)"?
  Vid framställning av citronsyra förekommer ibland sådana stag i processen.
  Hälsningar Bengt Jönsson
  Bengt Jönsson
 • Bengt, du har så rätt!
  Vår kvalitetsavdelning har nu ställt frågan till leverantör/tillverkare, så vi får svar på detta ordentligt
  Ber om att få återkomma.
  Pia Konsumentkontakt
 • Då har vi fått ett svar från vår leverantör d.v.s. garanti att inga bakterier eller mögelsvampar används i framställningen av vår askorbinsyra.

  Vi hoppas att det känns bra!
  Vänligen
  Pia Konsumentkontakt
 • Tack!
  Det var klargörande och befriande!
  Hälsningar Bengt
  Bengt Jönsson
 • hej jag undrar om innehållet i påsen med askorbinsyra är skadligt om pulvret blir brunt i påsen.
  astrid
 • Hej Astrid
  Om askorbinsyran är brunfärgad, har den oxiderat. Det kan ske om den utsätts för högre temperaturer och solljus. Vi rekommender att man köper sig en ny påse då den har förlorat sin effekt.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!
  Något C vitamin lär det väl knappast finnas kvar det har antagligen oxiderat sedan ni gjorde fönster på påsen. Effekten försvinner vid ljus. Kommer inte att köpa igen så länge fönstret finns kvar på påsen.
  Mia
 • Hej Mia
  Du har så rätt, om askorbinsyran utsätts, bland annat, för solljus försämras produkten, så även om den utsätts för högre temperaturer än rumstemperatur. Om man har råkat ut för detta ser man det tydligt genom att askorbinsyran blir brun, vilket ändå är ovanligt. Det lilla fönstret orsakar inte detta, utan det handlar om ytterligheter.

  Har man råkat ut för detta, går det ändå bra att skicka in en Reklamation till oss.

  Ha en fin kväll!
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!

  Eftersom många använder askorbinsyran som kosttillskott så kan jag tipsa om att man kan blanda den med lika mycket bikarbonat i vatten. Då får man bort den sura smaken och den blir snällare mot både tänder och mage. De dyra brustabletterna man kan köpa innehåller askorbinsyra och bikarbonat fast med tillsatser.

  Jonas frågade om farmakologisk askorbinsyra har så mycket bättre kvalitet eftersom den är dyrare. Det beror på vad man ska använda den till. Livsmedelskvalitet fungerar bra och är säker till mat och som tillskott. Till farmakologi måste den renas mer så att det inte finns spår av ämnen som kan krocka med andra tillsatta ämnen i t.ex. mediciner. Om man gör C-vitamin av t.ex. citroner och det ska bli farmakologisk kvalitet, så får det inte finnas spår av t.ex. naturlig citronsyra i den. Men för livsmedelskvalitet gör det inget.
  Fjuffan
 • Tack för extra information!

  Måste bara vara lite tråkig och säga att vi, Santa Maria som är ett livsmedelsföretag, får inte komma med kostråd. Så vi varken bekräftar eller dementerar informationen.

  Hoppas på er förståelse till detta.

  Pia Konsumentkontakt
 • Då denna tråd börjar bli väldigt lång stänger vi den för fler kommentarer. Så behåller vi ändå tråden informativ.

  Det hindrar inte er att ställa fler frågor i vårt forum förövrigt.
  Alltid välkomna! : )
  Pia Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.