Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Askorbinsyra

Hej Santa Maria,
Produkter från er, är alltid sedan urminnes tider med på min inköpslista. Men....nu undrar jag varför texten på er förpackning med Askorbinsyra har ändrats? Tidigare fanns upplysningen "Askorbinsyra är en ren C-vitamin" med i produktbeskrivningen.
 
Då C-vitamin har stor betydelse för bla. vårt immunförsvar, är borttagandet av upplysningen lite olyckligt, och det kan lätt missas att Askorbinsyra är vitamin C. Många hälsosidor och hälsogrupper på Facebook med utbildade personer, rekomenderar just er Askorbinsyra som tillskott så vore det bra om det stod på påsen att "Askorbinsyra är ren C-vitamin".
 
Själv tar jag dagligen 1-2 kryddmått Askorbinsyra i ett glas saft eller juice, istället för C-vitamin i brustablett eftersom det innehåller en del andra tillsatser som inte kroppen behöver.

Kommentarer

 • Hej Margaretha

  Vad trevligt att höra att du uppskattar våra produkter!
  Innehållet i vår påse med Askorbinsyra är detsamma som tidigare, d.v.s. ren askorbinsyra (även kallad C-vitamin). Askorbinsyra har flera fördelar som vi upplyser om på vår hemsida. Här kan du läsa om vår Askorbinsyra.

  Santa Maria är ett livsmedelsföretag och vi säljer askorbinsyra som ett livsmedel och inte som ett vitamintillskott. Därför har vi valt att ta bort uppgiften om att askorbinsyra är c-vitamin, i samband när vi designade om våra förpackningar. Påsen har dock samma innehåll som tidigare och det är givetvis upp till var och en hur man använder våra produkter. Hoppas det känns bra!
  Pia Konsumentkontakt
 • Varför har den nya förpackningen ett genomskinligt fält, när c-vitamin förlorar sin effekt i ljus?
  Marlen
 • Tanken med det genomskinliga fältet är att visa innehållet i påsen, då vi vet att många av våra konsumenter vill kunna se vad de köper.

  Vi är medvetna om att askorbinsyra kan oxidera och förlora viss effekt om den utsätts för ljus. Den effekten är dock väldigt liten med fönstret som den nya påsen har, eftersom bara en mindre del av innehållet exponeras för ljus.
  Ellinor
 • Hur tillverkas er askorbinsyra? Ingår någon form av genmodifierat material, eller är det en rent kemisk process? Vilka är råvarorna, så att säga?

  Det finns farmakologiskt ren askorbinsyra som är mycket dyrare än er. Är sådan askorbinsyra verkligen av så mycket bättre kvalitatet att sådan prisskillnad är berättigad? Er askorbinsyra är ju av livsmedelskvalitet, så det borde ju vara lika säkert att använda.
  Jonas
 • Hej Jonas,

  Tack för din fråga!

  Vår askorbinsyra göra av majs och innehåller inte något genmodifierat material. Den är endast avsedd för att användas som livsmedel.


  Anna Konsumentkontakt
 • Hej!
  Jag skall göra fläderblomssaft och i receptet står det att man skall tillsätta 100 g citronsyra. Jag har varit i flera butiker, men citronsyran verkar vara slut överallt. Och det var faktiskt likadant förra året när jag skulle göra saft… Nu undrar jag om jag kan använda askorbinsyra istället, och isåfall hur mycket jag skall ta för att det skall motsvara 100 g citronsyra?
  Gunilla
 • Hej Gunilla!

  Askorbinsyra är mindre syrlig och mer bitter än citronsyra. Så risken är att saften blir något bitter om man använder askorbinsyra. Våra smakexperter rekommenderar att man, om man byter, tar mindre mängd askrobinsyra än mängden citronsyra i receptet och smakar sig fram, så inte saften blir för bitter. Testa gärna med en mindre sats saft först!

  Ha en fin dag och lycka till!
  Anna Konsumentkontakt
 • Hej!
  Ni skriver att er askorbinsyra framställs av majs och inte innehåller något genmodifierat material. Är inte majs genmodifierat? GMO?
  Fredrik
 • Fredrik, det finns både GMO och icke GMO odlad majs. Santa Maria har en GMO-policy mot GMO. Så varken vårt majsmjöl (till våra Taco produkter) eller något framställt från majs är GMO.

  Hoppas det känns bra!
  Pia Konsumentkontakt
 • Tack för ditt svar Pia! =)
  Fredrik
 • Hur ska vi verkligen veta om den majs ni använder INTE är genmodifierad? Vart ´står det i text? Jag vill veta ren fakta, tack.
  Lotta
 • Bra där Lotta!
  EU-lagstiftningen ställer hårda krav på märkning av produkter som innehåller genetiskt modifierade organismer, GMO. Som livsmedelstillverkare är man alltid kontrollerad av en tredje part. Livsmedelsverket gör revisioner och även av BRC eftersom vi är ett BRC certifierat företag.
  Läs gärna mer om märkning: När ska ett Livsmedel GMO-märkas?

  Det råder även stränga regler om vad man får deklarera och inte. Man får t.ex. inte skriva "innehåller inte"... med argumenteringen att detta inte ska vara ett säljande argument.
  Från vår leverantör, som vi i vår tur kontrollerar, har vi fått garantin att inget med GMO ursprung används. Se nedan, utklipp från vår produktspecifikation.  Vi hoppas att ovan information förtydligar att vår Askorbinsyra inte innehåller något av GMO.
  Vänligen
  Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy