Till senaste kommentaren

Hur doserar man chili pulver jämfört med färsk chili?

Hej. Har ni någon tumregel för dosering när man vill ersätta färsk chili med pulver?Exempelvis för Anch, Chipotle, Jalapeno ,piripiri?
Skall fixa till en klassik texas chili men recptet är helt baserat på färsk chili och jag har bara puler/torkad/mald chili.
Bästa hälsn
Anders
Anders Hellman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Anders
    Det där låter mumsigt!

    Helt enkelt är det inte, eftersom chilisorterna har olika hetta, samtidigt beror det även på receptet för övrigt. Mängden fett/olja i chiligrytan gör hettan mildare men samtidigt framhäver smaken på djupet från chili'n.

    Ett recept du kan jämföra med är vår ​Texas Chili på högrev​​​

    Vår Chili pulver/powder är en kryddblandning och är den mildaste varianten. Den kan man ta en tesked av när ett recept säger en färsk röd spansk peppar.

    Vår Ancho Chili är en mild chili sort, som har en fruktig smak och bär spår av lakrits, kaffe och russin. Ancho ger mycket smak men är inte stark så man behöver inte vara rädd för att ta för mycket. 1,5 msk motsvarar ungefär 1 torkad hel Ancho.

    Övriga sorter bör man smaka sig fram med eftersom de är starka och det är olika uppskattat.

    Styrkan mäts i scovilleenheter
    • Habanero: 300000 Scoville
    • Piri Piri: 150000 Scoville
    • Chili Jalapeño Pepper: 30000 Scoville
    • Cayenne Pepper: 20000 Scoville
    • Red Hot Chili Pepper: 15000 Scoville
    • Chili Pepper: 1500 Scoville
    • Chili Ancho Style: 1000 Scoville
    • Paprika: 0 Scoville

    Hoppas det ger dig en viss vägledning.
    Lycka till!


    Pia Konsumentkontakt
  • Ett tips när man gör chili är att istället för att mörsa i en massa torkade ancho och ännu mer chipotle för att få en god rökig smak (blir ju lite dyrt i längden att köpa dom), så kan man ta valfri billig torkad röd chili från närmsta asiatiska affär och toppa med den klockrena "Paprika Smoked" från Santa Maria.
    Innehållsförteckningen ger inte jättemånga ledtrådar vad som är däri, men lite googlande säger att det är en spansk typ av rökt paprika vid namn "Pimentón de la Vera". Ta inte för mycket bara, den är väldigt rökig. Fem stjärnor för prisvärdhet på den.
    Andreas Andersson
  • Trevligt att du delar med dig av ditt tips!
    Vi har även Chilipeppar Ancho style -mald på liten burk med 35 gram.
    Du har alldeles rätt man kan ta lite av Paprika Smoked, för den rökta smaken skulle.
    Eller en annan favorit är även Chipotle paste som är mycket användbar när man bara enkelt vill göra en kall sås.
    Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.