Hur doserar man chili pulver jämfört med färsk chili?
Hej. Har ni någon tumregel för dosering när man vill ersätta färsk chili med pulver?Exempelvis för Anch, Chipotle, Jalapeno ,piripiri?
Skall fixa till en klassik texas chili men recptet är helt baserat på färsk chili och jag har bara puler/torkad/mald chili.
Bästa hälsn
Anders
Skall fixa till en klassik texas chili men recptet är helt baserat på färsk chili och jag har bara puler/torkad/mald chili.
Bästa hälsn
Anders
Följ inlägget
2
följare
Det där låter mumsigt!
Helt enkelt är det inte, eftersom chilisorterna har olika hetta, samtidigt beror det även på receptet för övrigt. Mängden fett/olja i chiligrytan gör hettan mildare men samtidigt framhäver smaken på djupet från chili'n.
Ett recept du kan jämföra med är vår Texas Chili på högrev
Vår Chili pulver/powder är en kryddblandning och är den mildaste varianten. Den kan man ta en tesked av när ett recept säger en färsk röd spansk peppar.
Vår Ancho Chili är en mild chili sort, som har en fruktig smak och bär spår av lakrits, kaffe och russin. Ancho ger mycket smak men är inte stark så man behöver inte vara rädd för att ta för mycket. 1,5 msk motsvarar ungefär 1 torkad hel Ancho.
Övriga sorter bör man smaka sig fram med eftersom de är starka och det är olika uppskattat.
Styrkan mäts i scovilleenheter
Hoppas det ger dig en viss vägledning.
Lycka till!
Innehållsförteckningen ger inte jättemånga ledtrådar vad som är däri, men lite googlande säger att det är en spansk typ av rökt paprika vid namn "Pimentón de la Vera". Ta inte för mycket bara, den är väldigt rökig. Fem stjärnor för prisvärdhet på den.
Vi har även Chilipeppar Ancho style -mald på liten burk med 35 gram.
Du har alldeles rätt man kan ta lite av Paprika Smoked, för den rökta smaken skulle.
Eller en annan favorit är även Chipotle paste som är mycket användbar när man bara enkelt vill göra en kall sås.