Citronsyra istället för vinsyra?
Kan jag byta ut vinsyra mot citronsyra? Hur stor mängd tar jag i så fall?
Följ inlägget
5
följare
Tack för att du hör av dig till oss med en bra fråga.
Vinsyra och Citronsyra är två olika produkter men kan användas i samma syfte d.v.s åstadkomma syrlig smak, förhindrar missfärgning, används i bakverk (när man har bikarbonat som bakpulver) och sänka pH som ger en bättre hållbarhet.
(L)Vinsyra E334: Framställs som biprodukt till vinframställning.
Det finns en DL-vinsyra som framställs syntetiskt men den är inte tillåten att användas i livsmedel.
Citronsyra E330: Framställs biokemiskt av majs.
Hoppas det gav svar på din fråga.
Vänligen
Trevlig fråga! Om jag har fattat det rätt så ska du behöva 33 gram vinsyra istället för 50 gram citronsyra.
Hoppas du har en trevlig dag!
Hälsningar,
En del allergiker reagerar ju starkt på citronsyra.
Mvh Lotta Lundgren
Intressant fråga, vi tar en titt på hur det ser ut!
Enligt livsmedelsverket kan man framställa citronsyra på två olika sätt, antingen från frukter som naturligt innehåller citronsyra (ex: citron- eller ananasjuice) eller från jäsning av kolhydrater där då mögelsvamp används. Vi använder oss av jäsningmetoden.
Däremot så menar livsmedelsverket att man inte kan vara allergisk mot citronsyra eftersom det produceras naturligt i våra kroppar. Den citronsyran som säljs och används vid produktion av livsmedel måste även renas från mögelsvampen innan den tillsätts i livsmedel, detta är en lag hos EU.
Vill du läsa mer kan du läsa HÄR
Hoppas detta gav dig svar på frågan, annars får du gärna återkomma! Hoppas du får en trevlig dag!
Hälsningar,
Vinsyran har flera effekter, dels lite konserverande, sänker pH, ger lite syrlig smak och förhindrar tråkig färg.
Men när det gäller rabarber (som i sig är väldigt sura) kan du säkert klara dig fint utan citronsyran eftersom du fryser ner den.
Lycka till med primörerna!
Blir osäker på uttrycket 1,5 gånger...
Samma mängd + 0,5 mängd till : )
Lycka till!
Jag har gjort svart vinbärssaft i saftmaja. Jag gjorde saft på 3 kg bär. Enligt instruktionerna på baksidan så ska man ha mellan 0.5 -1.5 tsk vinsyra till 1 kg bär. Jag tog 3 tsk till min saft bara för att få bättre hållbarhet på saften. Den blev jättesur. Hur mycket skulle jag ha haft i? Hur och kan jag få den drickbar igen?
Lite svårt att svara på beroende på vad man tycker är för surt. Jag hade ökat mängden socker till önskad surhet är uppnådd. Det ger också en mer koncentrerad saft som behöver spädas mer vid förtäring.
vänligen