Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Citronsyra istället för vinsyra?

Kan jag byta ut vinsyra mot citronsyra? Hur stor mängd tar jag i så fall?
Santa Maria Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Ja, vinsyra kan bytas ut mot citronsyra. Vinsyra har dock en syrligare smak och ett lägre pH än citronsyra. Du behöver 1,5 ggr större mängd citronsyra för att få samma pH och därmed samma surhet i exempelvis inläggningar.
    Anna Konsumentkontakt
  • vad är skillnaden?

    Kjärstin Lindebjörk
  • Hej Kjärstin
    Tack för att du hör av dig till oss med en bra fråga.
    Vinsyra och Citronsyra är två olika produkter men kan användas i samma syfte d.v.s åstadkomma syrlig smak, förhindrar missfärgning, används i bakverk (när man har bikarbonat som bakpulver) och sänka pH som ger en bättre hållbarhet.

    (L)Vinsyra E334:  Framställs som biprodukt till vinframställning.
    Det finns en DL-vinsyra som framställs syntetiskt men den är inte tillåten att användas i livsmedel.
    Citronsyra E330: Framställs biokemiskt av majs.

    Hoppas det gav svar på din fråga.
    Vänligen
    Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.