Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är era tortilla chips glutenfria och är ostpulvret vegetabiliskt?

Jag undrar om alla era tortilla chips är glutenfria? Sedan undrar jag om ostpulvret i cheesevarianten är animaliskt eller vegetabiliskt?
Maria

Kommentarer

 • Hej
  Tack för att du hörde av dig till oss med dina frågor.
  Santa Marias majsbaserade tortillachips är gjorda på majs och därmed glutenfria.
  I våra Tortilla Chips Cheese är ostpulvret naturligt d.v.s. gjort på komjölk (animaliskt).

  Ha en fin dag!
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej, jag var i kontakt med er konsumentkontakt för ett tag sedan och fick då veta att tortilla chips-cheese är lämpliga för vegetarianer då de inte innehåller löpe. Det var dock ett bra tag sedan så därför ville jag bara säkerställa detta en gång till men nu skriver ni att de visst innehåller löpe. Kan ni ta reda på detta så att jag kan få ett säkert svar?
  Maria
 • Hej igen,
  Tortilla Chips Cheese innehåller inte animalisk löpe, däremot är ostpulvret naturligt framställt ur mjölk så chipsen är inte veganska.
  Pia Konsumentkontakt
 • Okej tack! Får animalisk löpe ingå när förpackningen har en symbol som visar att den är OK för vegetarianer? Vilka krav ska en produkt uppfylla för att den ska vara lämplig för vegetarianer och därmed märkas med er symbol V?
  Maria
 • Ursäkta att svaret har dröjt.

  Nej, animalisk löpe får inte ingå i en produkt för att vi produkten ska klassas som lämplig för vegetarianer. För att uppfylla kriterierna för symbolen ”Suitable for vegetarians” får våra produkter inte innehålla produkter av animaliskt ursprung, med undantag av följande:

  • Mjölk och mjölkprodukter
  • Råmjölk
  • Ägg
  • Honung eller annan produkt från bin
  Ellinor
 • Hej Pia, att dom är gjorta på majs gör dem inte atomatiskt glutenfria. Beroende på mjöl, kryddor och andra tillsatta ämnen kan produkter som är glutenfria från början ändå inehålla gluten, vilket det tyvärr gör i dom flesta fall. Men du är säker på att dom är helt flutenfria? Personligen blir jag väldigt sjuk om jag får i mig bara en microdel gluten, så jag vågar inte chansa, men är väldigt sugen på tortilla chips om jag vet dom är 100% fria från gluten. Har även lactose allergi, så vore bra att veta om dom är fria från det med. Lista gärna dom tortilla chips som är gluten och lactose fria. Sen har jag fått höra att eran dipp salsa är G&L fria ,stämmer det? Tack på förhand : )
  Timmy
 • Hej Timmy
  Förstår att det är besvärligt med allergier och att det innebär en viss efterforskning för att må bra.
  Det är sant att våra taco skal/chips/tub's endast är tillverkade av majsmjöl (+ salt och solrosolja) och eventuell kryddning som ost* och chili -kryddblanding. Det finns inget vetemjöl/gluten som kan tänkas besmitta produkterna. Men ska ändå tillägga att varje leverans av majsmjöl analyseras för gluten då det kan förekomma smitta från kringliggande fält. Vi skickar tillbaka majsmjöl som passerar gränsvärdet 20 ppm gluten.

  Det stämmer att våra taco sauce och salsa är både gluten och lactosfria.

  *Ost som är en mjölkprodukt hanteras som allergen i fabriken. Chips med ostsmak tillverkas sist i veckan av produktion följt av en stor rengöring över helgen med analyser som kontrollera renheten för att säkerställa nästa produkt.

  Vänligen
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej, Tack för snabbt svar, då blir det tortilla chips med chunky salsa dipp redan ikväll! 😀
  Timmy
 • Vad synd att värdet för gluten ej ligger på noll då vi är många som måste ligga på det värdet för att må bra.
  Då blir det ännu en produkt att lägga åt sidan/ sandra
  Sandra Rikardsen
 • Sandra, vi förstår att det inte är lätt att vara gluten allergiker och att det krävs ett visst efterforskande för att med säkerhet må bra.

  För information, när du köpen en produkt som är märkt med "Glutenfri" är det inte ett "noll värde" som är avgörande. Så här lyder EU's lagstiftning:
  KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 828/2014 av den 30 juli 2014 om kraven på tillhandahållande av information till konsumenterna om frånvaro eller reducerad förekomst av gluten i livsmedel
  1. Allmänna krav 
   GLUTENFRI
   Uppgiften ”glutenfri” får endast användas om livsmedel som innehåller högst 20 mg gluten/kg i livsmedel som säljs till slutkonsumenten.
   Källa
  Vårt majsmjöl är naturligt glutenfritt men vi utför analyser för att säkerställa detta och tar inte emot leveranser som överstiger de 20 ppm. Enligt vår kvalitetsavdelning ligger analysresultaten på < 10 ppm.
  Våra tacoprodukter chips, taco tub's och shells innehåller endast 70% majsmjöl och resten är majsolja, vatten och salt/krydda.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Vilken bra och lättillgänglig information,

  Hälsar en som nyligen upptäckt att livet blir bättre utan glute,
  Stefan Andersson
 • Trevligt att höra Stefan, det gläder oss!
  Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.