Till senaste kommentaren

Källsortering av den nya Tortilla förpackningen?

Hej!

Jag undrar i vilket kärl på återvinningen som jag ska slänga den nya förpackningen av soft tortilla? Det står att ovansidan är en blandning av plast och papper. Ska den då slängas i paper eller plast på en återvinningsstation? 🤔

Tack för din återkoppling.

Med vänlig hälsning,
Matilda Buske
Matilda Buske Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Matilda,

  Bra fråga och bra att du källsorterar! Klipp upp och dra isär över- och underdelen och källsortera överdelen som papper och underdelen som plast.

  Hoppas du får en bra dag!

  Vänliga hälsningar,
  Malin Malmsten
 • Denna information framgår inte i denna gröna rutan på förpackningen. Det måste det göra. Annars kommer alla slänga hela förpackningen som plast. Alternativt som brännbart för att det inte går att återvinna blandade material.
  Peter
 • Du är uppmärksam Peter, det gillar vi!

  Enligt nedan, är förpackningen märkt med följande information:


  Det råder olika källsorteringsregler i olika länder. I sverige kan första/översta lagret, papper och ett tunnt lager plast (precis som mjölkpaket), sorteras som papper. Medan i andra länder ska det sorteras som "brännbart", än så länge.

  Vår marknadsavdelning kommer se till att det finns information på Santa Marias hemsidor respektive land, hur materialet ska källsorteras i gällande land och enligt regler.
  Ha en fin fortsatt dag!

  Pia Konsumentkontakt
 • Tack för svaret. Mitt förslag är att ni lägger till informationen om hur förpackningen ska källsorteras i respektive land i informationen på de olika språken.
  Peter
 • Tack, ska förmedla detta.

  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!

  Även jag blev fundersam över återvinningen och det var nära att jag valde ett annat märkes tortilla för att vara säker på att hela förpackningen återvinns som plast. Råder er precis som Peter att förtydliga hur man ska återvinna förpackningen så det blir tydligare redan i affären.
  Jacob
 • Hur tänker ni att man ska lyckas separera papper från plast i llocket? Som att skala en grön banan ;-)
  Christian Engene
 • Ja, plus att det står ju att framsidan består av 50% papper och 50% plast, så hur ska människor i Sverige veta om framsidan ska i pappers- eller plaståtervinningen?
  Christian
 • Tack alla miljömedvetna!
  Vi uppskattar ert engagemang!

  På vår hemsida hittar ni följande information:
  Källsortering
  Klipp upp och dra isär över- och underdelen av din tortillaförpackning. Överdelen som består av papper och ett tunt lager plast (precis som mjölkförpackningar) källsorteras i Sverige som papper och underdelen källsorteras som plast.

  Läs gärna mer ​HÄR​​​
  Pia Konsumentkontakt
 • Hur många tror ni orkar söka info på nätet om sortering. Det kommer att kastas många förpackningar i vanliga soporna tyvärr. Var tydliga! Sätt informationen på förpackningen! Tack.
  Anna
 • Förstår absolut hur du resonerar Anna.

  Det råder olika källsorteringsregler i olika länder. I Sverige kan första/översta lagret, papper och ett tunnt lager plast (precis som mjölkpaket), sorteras som papper. Medan i andra länder ska det sorteras som "brännbart", än så länge.

  Problemet är att vi har flera språk/länders information på förpackningen och det i sin tur försvårar att hålla alla regler respektive land uppdaterade.

  Pia Konsumentkontakt
 • Jag undrar varför ni skriver att överdelen kan sorteras som ”papper” - menar ni inte ”pappersförpackning”? Ni jämför ju med mjölkkartonger, inte ska det väl slängas med tidningar (som så vitt jag vet är det som sorteras som ”papper”)?
  Iris
 • Tack för bra tråd! Slängde underidan i plaståtervinningen och överdelen i vanliga soporna i går. Jag blev osäker eftersom det stod 50/50 plast/papper. Så en tydligare instruktion hade varit 👍👌🏼
  Caroline
 • Toppen att du är miljömedveten och vill sortera rätt, Caroline!

  När det kommer ut nya förpackningar i handeln kan det ibland ta ett par förpackningar innan man uppmärksammar hur den ska sorteras, mänskligt helt enkelt. Vi jobbar på att vara så tydliga som möjligt och att det ska vara enkelt att göra rätt.

  Tack för din input!

  Pia Konsumentkontakt
 • Jag uppskattar att ni vill göra saker bättre för miljön och minska er påverkan på vår planet, applåd för det.
  Jag antar att ni har undersökt saken noga innan ni skapade den nya förpackningen, men jag tror personligen att den nya förpackningen kommer göra mer skada än nytta för miljön.
  För det första, om syftet verkligen är att minska påverkan och inte bara att det ska se tjusigt ut på förpackningen att ni bryr er om miljön, så behöver ni som andra skriver i den här tråden ta er tiden att skriva det tydligare på själva förpackningen hur den ska sorteras (d v s locket specifikt). Chansen att någon ska stå där i köket med eran förpackningen och tänka "hmm, jag tror jag ska ta mig tiden att surfa in på Santa Marias hemsida och söka där för att se hur jag ska källsortera den här förpackningen" tror jag är minimal.
  Jag gissar, återigen min lekmannamässiga gissning, att många som handlar tortillabröd är föräldrar i barnfamiljer (har själv barn). Att dessa överlag skulle känna att de har så gott om tid i sina liv att de tar sig tiden att surfa in på en sida och där söka, tror jag är en utopi.
  Jag tror också det är tveksamt om framförallt dessa föräldrar kommer ta sig tiden att ta fram saxen, eller noggrannt riva, för att dela på framsida och baksida av förpackningen.
  Därför tror jag överlag att ett av två scenarier kommer uppstå:
  1. Förpackningen slängs i brännbart för att man inte förstår hur den ska sorteras, vilket innebär en förlorad möjlighet att hjälpa miljön
  2. Förpackningen slängs i sin helhet i plaståtervinningen vilket innebär en missad chans att återvinna pappret
  Så återigen, jag applåderar er för er vilja att lägga pengar och tid på att fram förpackningar som är bättre för miljön, men i det här fallet behöver ni allra minst lägga till tydligare på förpackningen hur den ska återvinnas i Sverige. Att ta er tiden och kostnaden att hitta det utrymmet på förpackningen där ni kan skriva det tycker jag skulle visa mer på ett engagemang för att göra rätt för miljön.
  Vill avsluta med att skriva att jag både uppskattar denna tråd och det snabba svar jag fick från er idag när jag mailade er om detta.
  Markus
 • Hej Markus!

  Tack för din kloka input och jag håller med dig; det här är verkligen en bra tråd som ger oss ökade insikter i vad som är viktigt för våra konsumenter.

  Gällande påverkan på miljön har vi, som du också antog, gjort noggranna analyser under utvecklingsfasen. Vi anlitade då det oberoende institutet IVL, Svenska Miljöinstitutet. Analysen som gjordes är en s k livscykelanalys, som visar påverkan på miljön under hela produktens "levnad". Den visar att effekten för klimatet är positiv, till och med om alla förpackningar hade slängts i "övrigt" (men det rekommenderar vi förstås inte). Anledningen är att återvinningen av förpackningen, utgör en liten del av klimatpåverkan för produkten. Den absoluta majoriteten av minskningen av CO2-utsläpp härrör från framtagandet av materialet, varför vi får en så stor positiv effekt när vi byter från plast till papper. Om du vill får du gärna ta del av analysresultatet. Jag kan be Pia skicka det via mail i så fall.

  Men oavsett om återvinningsdelen har ganska liten påverkan på den totala CO2-effekten, vill vi naturligtvis att man enkelt och snabbt ska kunna förstå hur man som konsument ska sortera materialet. Och där håller jag med om att förpackningen i sig själv den bästa kommunikationskanalen. Vi ska prata vidare om det internt och jag hoppas att vi snart kan både bli tydligare och dessutom tar fram en ännu klimatsmartare förpackning. Det här var ju bara steg 1. 😀

  Bästa hälsningar
  Eva Kommunikationschef
 • Ni har fortfarande inte svarat på om pappersplasttoppen ska sorteras som papper eller pappersförpackning. Jag fattar att det ska vara pappersförpackning men ni borde verkligen förtydliga detta så folk inte slänger den med tidningar och reklamblad.

  Jag tror att den nya förpackningen på det hela är bra eftersom produkten säljs i länder där befolkningen inte bryr sig ett dugg om källsortering.
  Olle
 • Hej Olle,

  Ovansidan sorteras som papper.

  Våra konsumenter i andra länder är generellt sett miljömedvetna och efterfrågar hållbara lösningar, så ditt påstående om att människor inte bryr sig om källsortering i andra länder tycker jag är beklaglig.
  Eva Kommunikationschef
 • Det allra allra bästa, vore väl ändå att skaffa en förpackning, där de delbara delarna består av 100% samma material? I detta fall, borde ovansidan bestå av 100% papper (eftersom ni nu vill ha med det i förpackningen) och undersidan 100% plast, som den är idag. En blandning på 50% papper och 50% plast är nog det dummaste jag någonsin sett manken till. Gör om och gör rätt. Vill ni behålla denna dumma förpackning, gör omedelbart som så många andra påpekat och förtydliga att det ska sorteras som pappersförpackning och inte papper, för i återvinningskärlen för papper får inte andra material förekomma, särskilt inte pappersförpackningar, då de är blandade med lim och plast!
  Julie
 • Hej Julie!

  I det här fallet skulle det absolut vara bäst att ha 100% papper på både under- och översidan, men det är i nuläget inte tekniskt möjligt. Vore det bättre för miljön att ha 100% plast istället för blandmaterial? Svaret är NEJ. Det här är ett stort steg i rätt riktning vad gäller miljöeffekt, då vi minskar koldioxidutsläppen med 35% genom att ha papper i översidan. Den allra största påverkan kommer från framställan av materialet och inte från återvinningsdelen, även om denna självklart också är viktig.

  Flera har, precis som du, uttryckt att de vill ha tydligare instruktion om hur man återvinner förpackningen och detta tar vi absolut med oss.
  Eva Kommunikationschef
 • Jag har samma fråga som Christian Engene och ser inget svar. Hur ska man separera plast/papper från översidan, de verkar ju vara ihoplimmade?
  Dennis
 • Hej Dennis och tack för din fråga! Du behöver inte separera materialen på översidan själv. Du drar bara loss ovansidan från undersidan och lägger ovansidan i pappersinsamlingen och undersidan i plaståtervinningen. I återvinningsprocessen kan sedan pappersfibrena i ovansidan utvinnas.

  Bästa hälsningar

  Eva Kommunikationschef
 • Jag instämmer i önskemålet om en tydligare märkning på tortillaförpackningen av hur den ska återvinnas. Jag ser att kommunikationschef Eva tidigare kommenterat "vi tar absolut med oss det", vilket ju är bra.

  Jag är en person som vill göra det jag kan för en bättre miljö och en hållbar framtid. Det kändes därför inte bra när jag stod med min tomma tortillaförpackning och inte viste vad jag skulle göra av den, om jag skulle lägga den i plaståtervinningen, pappersåtervinningen eller slänga den i soppåsen. Efter att ha läst de tidigare inläggen om den nya förpackningen för soft tortilla blir jag påmind om att det kanske inte är det som jag själv gör som är det som är viktigast för miljön utan ibland har företagen större möjlighet att påverka än vad jag har. Jag uppskattar verkligen att Santa Maria har bytt till en mer hållbar och klimatvänlig förpackning. Och att man innan man gjorde det lät ett institut göra en livscykelanalys på det. Ur ett livscyklepersiktiv kan jag förstå att det är viktigare att minska mängden plast i förpackningen än hur jag återvinner förpackningen. Jag hoppas, precis som Eva (7/11), att Santa Maria dessutom tar fram en ännu klimatsmartare förpackning.

  Det börjar bli en mycket lång tråd om återvinning av förpackningen till soft tortilla. Jag vill ändå lämna ett bidrag för att jag känner att denna förpackning är en av Sveriges viktigaste förpackningar, den som blir kvar efter fredagstacosen med familjen.
  Berit
 • Hej Berit och stort tack för ditt inlägg! Det ger oss extra energi att göra det bästa, både vad gäller smak och hållbar "eftersmak". 😀 Önskar dig och alla andra tacoälskare en riktigt fin vecka.

  Bästa hälsningar
  Eva Kommunikationschef

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.