Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag ta citronsyra istället för Askorbinsyra i äppelmoset?

Hej,
Jag ska göra äppelmos men har bara citronsyra hemma. Kan jag använda den i moset istället för askorbinsyra?
Åsa

Kommentarer

  • Hej Åsa
    Visst kan du det!
    Se ett recept nedan:


    Lycka till!

    Pia Konsumentkontakt
  • Kan man byta ut Alun  som inte finns på Ica eller apoteket mot askorbinsyra / alternativt Citronsyra. Hur blir mängden om jag byter??  Skall lägga in gurkor.
    MVH/ Christna
    Christina Ingemansson
  • Hej Christina
    Där går det tyvärr inte lika bra.
    Alun är ett konserveringsmedel men har också den goda effekten att behålla krispigheten i gurkorna. Det kan du inte åstadkomma med askorbinsyra eller citronsyra.
    Det stämmer att inte ICA tar hem Alun från oss, men Axfood (Hemköp, Willys -butiker) samt Coop kan ha den.

    Lycka till!
    Pia Konsumentkontakt
  • Kan jag använda askorbinsyra istället för citronsyra i jordgubbsylt?
    Britt-Marie Höglund
  • Hej Britt-Marie,

    Visst kan du byta ut Citronsyran! Askorbinsyra, vinsyra och citronsyra har samma effekt, d.v.s. sänker pH, ökar hållbarheten och förhindrar att äppelmoset blir missfärgat.

    Ungefär så här ersätter du askorbinsyran:
    1,3 tsk (6,5g) askorbinsyra istället för 1 tsk (4g) citronsyra

    Hälsning,
    Karin
  • Var köper jag stora förpackningar av bikarbonat o citronsyra (ca 1 liter) i stockholmstrakten (nacka/värmdö)?

    Mvh
    Curt
    Computer Education Service

    Curt Sederlin
  • Hej Curt
    Santa Maria har inte Citronsyra i storförpackning.

    Däremot har vi i vårt storkökssortiment Bikarbonat, men den är inte tillgänglig i vanlig butik mer än hos en del Citygross-butiker.

    Ha en fin dag!


    Pia Konsumentkontakt
  • Hej! ska göra flädersaft och det står 50 g vinsyra i receptet.
    nu har inte min Icabutik vinsyra utan citronsyra kan jag använda det och hur mycket ska jag ta för att det ska motsvara 50 g vinsyra?????

    Behöver snabbt svar!!!!!!!

    Tack !

    Gunnel

    Gunnel Marianne Persson
  • Hej Gunnel!
    Va gott det låter med flädersaft, perfekt så här till sommaren 😊

    Som svar på din fråga så Ja, vinsyra kan bytas ut mot citronsyra. Vinsyra har dock en syrligare smak och ett lägre pH än citronsyra. Du behöver därför 1,5 ggr större mängd citronsyra för att få samma pH och därmed samma surhet.

    Hoppas att du fick svar på din fråga och att flädersaften kommer smaka magiskt gott!
    Linda-Bo
  • Kan jag byta citronsyra mot askorbinsyra till flädersaften? Av någon anledning tenderar citronsyran alltid att vara slut vid flädertid
    Maria Persdotter
  • Hej Maria!
    Härligt, nu är det dags att skörda flädern! 🌼🌼🌼
    Du har så rätt, trots att butiker laddar upp mycket inför saft och syltning så försvinner det snabbt från butikslagret.

    Fler recept använder askorbinsyra istället för citronsyra så du borde absolut kunna ersätta citronsyra med askorbinsyran i ditt recept. Som ovan fast tvärtom, d.v.s. 1 tsk citronsyra ersätter du med 1,3 tsk askorbinsyran.

    Lycka till! 🥤🌼🌞
    Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.