Kanel, vad är skillnaden på Ceylon och övriga sorter?
Vad är skillnaden på Ceylon kanel o kanel? Sammansättning smak etc
Följ inlägget
1
följare
Trevligt att du hittat vårt forum 😊
Ceylonkanel är en kanelsort som skiljer sig från den mer vanliga Cassiakanelen. Barken kommer från olika träd och beroende på var de odlas varierar smaken. Överlag har Ceylonkanel ljusare färg, sköra stänger och en annorlunda, mildare smak. Den är inte så värmebeständig i smak, d.v.s. passar bäst på filmjölken än i kanelbullar. Denna sort har lägre halter av ämnet kumarin.
Däremot vår Cinnamomum burmanii (Cassia) kanel har mycket smak av kanel, så som vi är vana vid. Den ger god fyllig smak i mat och bakverk dvs den är värmebeständig. Den har högre värden av kumarin, därför har EFSA satt gränsvärden, och rekommenderar att man inte äter mer än 1 tsk om dagen som
vuxen.
Mer om Kanel
Det som i dagligt tal kallas för kanel kommer alla från familjen Lauraceae, det finns ca 250 olika arter, men det är bara 4 av dessa vi använder som smaksättning:
Cinnamomum -verum (Ceylon), -burmanii, -loureirii och aromaticum
Det var lite om kanel 😊