Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kryddstyrka i Pepperkakskryddor

Hej.
I söndags gjorde jag pepparkaksdeg efter ett gammalt recept som används i många år.
Kryddor, kanel ingefära nejlikor och kardemumma. men det blev ingen smak.
Trodde ev. att jag glömt någon. Gör en ny deg i går. Kollade att alla kryddor kom med samt ökade något. Det blev något bättre men inte som förr. Har kryddstyrkan ändrats?
Inga av kryddorna hade gått ut.
lars

Kommentarer

  • Hej Lars
    Så tråkigt att Pepparkaksbaket inte levde upp till dina förväntningar.
    Det är samma blandning sedan flera år tillbaka. Att låta degen få vila ett par extra dygn i kylskåpet kan hjälpa kryddorna att mogna mer i degen.

    Nu mera vill man ha mer smak i sin matlagning och då kan det vara bra att vänta lite med att baka ut degen eller kanske t.o.m. tillsätta mera av kryddorna.
    På vår nya förpackning med pepparkakskryddor (samma blandning) ger en av våra utvecklare ett nytt förslag/recept på en mer kryddstark pepparkaka. Receptet är bara en 1/3 av degen men med en påse kryddor. Kanske det är något att prova!

    Så här ser receptet ut på förpackningen idag:
    Ingredienser
    100g smör
    1/2 dl sirap
    1 1/3 dl socker
    1 påse (18g) pepparkakskryddor
    1 ägg
    1/2 tsk bikarbonat
    4 dl vetemjöl (250g )

    Koka upp smör , socker, sirap och kryddor. Låt kallna. Tillsätt därefter ägget och blanda väl. Rör i bikarbonatet i mjölet och blanda väl och tillsätt där efter mjölblandningen i smeten och blanda till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet över natten. Kavla, stansa och grädda i 175 grader i ca 8 minuter.

    Vänligen,
    Pia Konsumentkontakt
  • Om det är samma kryddblandning i den gamla påsen pepparkakskryddor och den nya påsen, bägge på 18 g. Hur kommer det sig då att recepten skiljer sig så mycket? I det nya receptet skall man endast ha en tredjedel av mängden smör, sirap, socker, ägg, bikarbonat och mjöl. Jag gjorde en deg förra veckan på en av den gamla påsen kryddor efter ert recept och det blev jättebra, skall jag nu behöva använda tre påsar pepparkakskryddor för att göra lika stor deg?
    Carina Sjökvist
  • Hej Carina,

    Vad kul att du gillar vårt recept! Vi har nya förpackningar och ett helt nytt förslag på en pepparkaksdeg som blir mer kryddstak än tidigare. Men om du är nöjd med det gamla receptet går det lika bra att använda det. 

    Vänligen,
    Karin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.