Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför har Santa Maria bytt till plastförpackningar?

Hej!Varför i hela världen byter ni till plastförpackningar? Snart finns det mer plast än fisk i haven. Och ni skriver om hållbarhetsambitioner på er hemsida. Pappersförpackningar för kryddor har ju fungerat utmärkt hittills. Eller?
Andreas Jonsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Vid bedömning av miljöpåverkan tar vi hänsyn till förpackningens hela livscykel; från uttag av resurser, tillverkning och användning till återvinning och avfallshantering. Vad som är bäst för miljön beror därför på en mängd olika faktorer, inte bara förpackningsmaterialet. När det gäller den nya kryddpåsen, har den till exempel zip för att kunna återförslutas. Det gör att kryddorna håller längre och inte rinner ut i skåpet, som ibland var problemet med papperspåsen. På så sätt minskar vi matsvinnet och produkten räcker längre, vilket minskar mängden förpackningsmaterial totalt sett.

  Miljöaspekten är med andra ord en del av vår produktinnovation, om än inte den enda (användarvänlighet, design och pris spelar till exempel också in).
  Eva Kommunikationschef
 • Hej!Tack för svar. Vilken påse är då den bästa för miljön - papper eller plast? Vilken mängd matsvinn (kg) bedömer du att kryddor i papperspåse från sakta Maria generar per år?MvhAndreas
  Andreas Jonsson
 • Hej igen,
  Vi har inte glömt bort dig, utan väntar fortsatt på svar från våra kollegor som kan mer om detta.
  Ellinor
 • Hej!Det är lugnt :-)Andreas 

  Andreas Jonsson
 • Hej igen Andreas! Nu har jag kollat upp det här lite närmare med vår miljöexpert. I det här fallet finns det inget som säger att själva plastmaterialet i sig skulle vara bättre än papper, men inte heller sämre. Det finns aspekter som talar både för och emot helt enkelt.

  Det som kan göra det sämre miljömässigt är att vi har mindre påsar och att det därför kan krävas mer material. Å andra sidan räknar vi med minskat svinn hos konsument. Exakta siffror på svinn har vi inte i dagsläget, men eftersom vi har fått återkommande indikationer på det, räknar vi med att det är ett relativt vanligt problem. Inte minst eftersom kryddorna inte håller lika bra om du inte har en lufttät förslutning. Sedan spelar förstås också konsumentens återvinningsrutiner roll.

  Summa summarum, det här är inget solklart fall. Så är det ofta. Och just för att den här typen av frågor ofta är svåra då processen innehåller så många steg, både hos våra leverantörer, hos oss, hos transportörer, butik och konsument, ingår vi i ett samarbetsprojekt kring förpackningar och matsvinn. Det kan du läsa mer om här om du vill: http://www.innventia.com/sv/Exempel-pa-projekt/Utforda-projekt/Forpackningar-kan-minska-matsvinn/ 

  Ha en fin dag!
  Eva Kommunikationschef
 • Hej!
  Vilka återkommande indikationer har ni fått på att matsvinn kopplat till era kryddor som gör att ni bedömer det som rättfärdigande att använda plastpåsar istället för papperspåsar?
  Det är fel väg att gå att använda mer plast. Istället vill jag att ni jobbar bort andra plastförpackningar mot mer hållbara. Jag bedömer det som ganska sannolikt att några av era plastförpackningar som vi diskuterat i denna dialog kommer att hamna i havet. Och det gör mig orolig. 
  Jfr artikel från SVT idag. http://www.svt.se/nyheter/utrikes/korallo-mest-plastfororenad-i-varlden
  MvhAndreas
  Andreas Jonsson
 • Hej!

  Jag har framfört dina synpunkter till vår marknads- & produktutvecklingsavdelning, som jobbar med att både ta fram nya och förbättra existerande produkter. Det är alltid värdefullt att få våra konsumenters synpunkter!

  När det gäller de indikationer som vi har fått, får vi in konsumentsynpunkter till vår Konsumentkontakt. Om vi ska förändra innehåll eller förpackning pratar vi också alltid med konsumenter - bl a i fokusgrupper - om hur de använder produkten. Men även om vi har starka indikationer, är det som sagt inte statistiskt säkerställt hur stort problemet med svinn är.
  Eva Kommunikationschef
 • Ja jag har nästan funderat på att sluta köpa era kryddor då de numera är i plastförpackningar. Får så dåligt samvete varje morgon då jag öppnar kanelpåsen till gröten. Jag förstår era uppradade argument och resonemang, men ändå inte. Hur prioriteringen görs att man vill använda plast som naturen inte kan bryta ner på ett smärtfritt sätt utan att gifter sprids. Återgå gärna till pappersförpackningar och låt konsumenterna ansvara för mindre spill i hyllorna. Plastförpackningar finns ju överallt idag, så snälla bryt den negativa trenden. Plast bör bara användas i nödfall när inget annat hjälper. Kryddor klarar sig bra i papper med ju. 

  Kanske är detta en utmaning för mig, att ifrågasätta vad som väger tyngst, lite mer smak till morgonmålet eller att bidra till fortsatt plastanvändande. Jag måste säga att ni kommer förlora en kund om ni fortsätter.
  Nathalie
 • Hej Nathalie!

  Tack för ditt meddelande. Som sagt är det jätteviktigt för oss att få veta vad våra konsumenter tycker och vi tar absolut till oss av kritiken. Jag vidareförmedlar även dina kommentarer till mina kollegor, som jobbar med att uppdatera befintligt sortiment och ta fram nya produkter och förpackningar.

  Ha en fortsatt fin dag!
  Eva Kommunikationschef
 • Hej!Jag blev otroligt besviken när jag upptäckte att ni bytt till plastförpackning för era kryddor. Hur kan ni byta till plast? Det skickar ju väldigt tråkiga signaler när hela världen försöker få bort plastpåsarna. Jag kommer sluta köpa era kryddor som är i plastpåsar.
  Jenny
 • Hej Jenny! Tack för ditt meddelande. Det självklart mycket betydelsefullt att få veta vad våra konsumenter tycker. Vi tar till oss av kritiken. Jag ska vidarebefordra din synpunkt till mina kollegor, som jobbar med att uppdatera befintligt sortiment och ta fram nya produkter och förpackningar.
  Eva Kommunikationschef
 • Varför byta till plastpåsar istället för papper?
  Hur tänker ni i dessa tider då plastanvändningen måste minskas? Överväger allvarligt att inte köpa era produkter i fortsättningen.
  Elisabeth Lundin
 • Hej! Jag har också reagerat på att ni bytt till plastpåsar för kryddorna, men jag ytterligare en synpunkt på funktionen.
  För att det ska vara enkelt att öppna påsen brukar jag ”skaka ner” kryddan i botten av påsen innan jag öppnar. Detta för att garantera att kryddan inte sprätter ut vid öppnandet. I plastpåse blir då fr f allt örtkryddor statiska och det sprätter ut krydda på bänken. Har aldrig hänt i en papperspåse vad jag minns. Argumentet att minska på svinnet faller då tycker jag. Jag gillar papper bättre. //
  Ulla
 • Jag har aldrig haft problem med att kryddor rann ut ur papppåsen. Jag är mycket besviken på att det är plastförpackningar i er nya design. Det är inte miljötänk! Jag köpte kryddor av en konkurent då jag såg era plstförpackningarna. . Men återgår ni till papp, köper jag gärna av er igen! 😀
  Suzanna
 • Hej Suzanna
  Tack för att du delar med dig av dina åsikter.
  Jag ska vidarebefordra din synpunkter till mina kollegor, som jobbar med att uppdatera befintligt sortiment och ta fram nya produkter och förpackningar.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej!
  Jag tycker att det är bra att ni har bytt till plastförpackningar. Det är solklart det bästa miljövalet. Vad det gäller all plast i havet/naturen så är det definitivt inte plasten som springer ut i havet utan det är människor som skräpar ner. Snälla lär er skillnaden. Under är länkat till forskning kring bärkassar och miljöpåverkan av dessa. Till alla er som använder tyg eller papppåsar borde skämmas. Se till att läsa på innan ni börjar gapa om saker ni inte vet något om.

  https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2018/02/978-87-93614-73-4.pdf?
  Robert
 • Hej Robert
  Tack för din input.
  Ja, det finns mycket information som florerar i media och det är kanske svårt för gemene man att få en helhetsbild. Ny information säger även att vårt matsvinn bidrar till en stor andel av våra klimatproblem.

  Ha en fin dag!
  Pia Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.