Varför ska man ha salt utan jod, när man picklar grönsaker?
Varför ska man använda salt utan jod när man ska pickla majrova?
Följ inlägget
1
följare
Bra fråga du har där!
Tittade senast på "Sommar med Ernst" där han picklade grönsaker och han pointerade just salt "utan jod".
När man picklar grönsaker är det de naturliga mjölksyrebakterierna (som finns i luften och på grönsakerna) som processar mjölksyrning av grönsakerna och bidrar med en naturlig konservering. Mjölksyran ger en syrlig smak till grönsakerna men också hjälper kroppen att ta upp olika näringsämnen bättre!
Varför då salt utan jod? Jod har en bakteriedödande effekt som i detta fall skulle påverka mjölksyrebakterierna, vilket man inte vill när man medvetet vill dra nytta av bakterierna.
Läs gärna på Livsmedelsverkets hemsida om: Nyttiga mikroorganismer
Hoppas du fick svar på din fråga!
Vänligen