Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Finns det Bisfenol A (BPA) i era konservburkar?

Det finns en plastbeläggning på insidan av era konservburkar med kokosmjölk, Coconut Milk. Innehåller plastbeläggningen kemikalien bisfenol A (BPA)?
Santa Maria

Kommentarer

 • Nej, vi har ingen tillsatt BPA i beläggningen i våra burkar.

  Läs gärna mer om Bisfenol A på Livsmedelsverkets hemsida.

  Eva Kommunikationschef
 • Hej! När du skriver "tillsatt" BPA , betyder det helt enkelt stt det inte finns i insidan? Den plasten är alltså BPA fri alltså ?Jag undrar också : är det bättre ur hälsa och miljöperspektiv patt köpa pappersförpackningar och varför är det dyrare än burk? Tänker på kokosmjölken. Tack!
  Helena
 • Hej Helena
  Plastbeläggningen i både konservburken och "tetra" förpackningen till vår kokosmjölk är BPA-fri.
  Vår ena leverantör av kokosmjölk har en helt annan utrustning som skiljer sig från den traditionella konservburken. Det innebär att vår kokosmjölk packad i tetraförpackning är antiseptik fylld och sedan värmebehandlad UHT (Ultra Heat Treatment) även kallad ultrapastörisering. (The product is sterilized through the Ultra High Temperature (UHT) process, and packed into aseptic packages in a sterile atmosphere. This ensures a product that is fully sterilized, hygienic and convenient to use).
  Detta innebär att kokosmjölken hettas upp till ca +150 ° C under ett par sekunder till skillnad mot kokosmjölk i den traditionella konservburken autoklaveras vilket innebär uppvärmning till en lägre temperatur men under en längre tid och under tryck.

  Resultatet är att metoden gör kokosmjölken homogen (utan tillsatser) i tetraförpackningen medan vi måste ha guarkärnmjöl som tillsats i konservburken för att bevara kokosmjölken homogen.
  Båda förpackningarna kan återvinnas och där kan alla, var och en av oss, dra sitt strå till miljön. Prismässigt skiljer de sig något åt av ovan information.

  Vänligen
  Pia Konsumentkontakt
 • Fantastiskt bra utförligt svar tack!!
  Helena
 • Hej! Undrar om ni gjort en förändring av era burkar sedan detta test gjordes http://www.testfakta.se/tester/kropp-och-hälsa/hög-halt-av-bisfenol-i-kokosmjölk ? Eller kan det vara så att det finns BPA i tidigare led i produktionen så att slutprodukten fortfarande innehåller BPA?
  Emma Bengtsson
 • Hej Emma
  Mycket riktigt förekom det en undersökning 2012 där man bl.a. testade Santa Marias burk med kokosmjölk. Den innehöll BPA om ändå lägre halter än de tillåtna. Santa Maria tog itu med detta omgående och bytte materialet till BPA-fritt. Så, ja, på din fråga materialet byttes ut efter 2012.
  Vi vill vara lyhöra till våra konsumenter och vi hoppas att det känns bra!

  Pia Konsumentkontakt
 • Vad bra, tack för svar!
  Emma Bengtsson
 • Hej! Jag läste nyligen om att alternativen till bisfenol a kan vara lika illa. Vad använder ni för alternativ på konservburkarna? Hälsningar /Helena
  Helena
 • Hej Helena
  Intressant, var är denna nya informationen hämtad ifrån?
  Det är av polyester
  material. Polyester har bedömts som en säker ersättare till bisfenol.
  Livsmedelsverket följer noggrant arbetet i Efsa och internationell forskning som kan klargöra eventuella hälsorisker med bisfenol A och ersättningsmaterial.

  Vår kvalitetsansvarige för vårt material kommenterar: Vi uppfyller lagstiftningen och försöker ta bort de ämnen som diskuteras frekvent, vi diskuterar alternativa lösningar med våra leverantörer när dessa är kommersialiserade och testade så vi inte riskerar produktsäkerheten ur andra perspektiv.

  Vänligen,
  Pia Konsumentkontakt
 • Hej,

  Jag undrar om man kan förvara överbliven dip nacho cheese stulen i sin burk i kylen om man täpper till den med bifogat plastlock. Som jag förstår det har ni en bisfonolfri film i era burkar så några metaller från burken borde inte kunna fällas ut. Finns det några andra risker med att förvara dippen i sin burk?

  Vänliga hälsningar,
  Rebecca
 • Rebecca, det går bra att förvara överbliven dipp i burken med lock i kylen. Materialet på insidan är den samma som insidan av mjölk/juice förpackningar eller en PET-flaska med läsk/vatten.

  Hoppas det känns bra!
  Pia Konsumentkontakt
 • Santa Maria
 • Den här tråden är så bra!! Tack Santa Maria för mycket bra svar.
  Margret
 • Tack Margret! Det värmer att höra : )
  Pia Konsumentkontakt
 • Är samtliga av era konservburkar (och lock till glasburkar) fria från bisfenol a? Eller gäller det bara kokosmjölken?
  Anonym
 • Det gäller alla våra produkter 🙂
  Pia Konsumentkontakt
 • Nu börjar denna tråd bli lång och vi stänger den för ytterligare inlägg.

  Detta p.g.a. att inlägget ska vara informativt och lättöverskådligt.
  Ni är alltid välkomna med nya inlägg som kan komplettera era frågor 💛🙂
  Pia Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.